25 Aralık 2011 Pazar

Beyoğlu için mücadele vakti

http://www.habervesaire.com/news/beyoglu-icin-mucadele-vakti-2201.html?comments




Beyoğlu için mücadele vakti

SanatGökhan Tan,   
beyoğlu için mücadele
  • Emek Sineması’nın yıkılmaması için dün akşam yapılan eylem Beyoğlu’nun son günlerdeki en renkli görüntülerine sahne oldu. Emek Sineması’na giden yol Demirören AVM ve Starbucks’tan geçince...


Taksim Meydanı’ndan Emek’e sloganlar eşliğinde yürüyen binler, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki şubesi öğrenci “işgali” altında olan Starbucks’ın önünden geçerken ilk büyük hareketlenmeyi yaşadı. Eyleme davullarıyla eşlik eden bir grup, kahve zincirinin Beyoğlu şubesine yaklaşık 10 dakikalık “ziyarette” bulundu ve müziklerine burada devam etti. “Boğaziçi Üniversitesi yalnız değil” ve “Starbucks üniversitelerden defol” sloganlarıyla soğa döndü. 

Beyoğlu’ndaki varlığı tepki gören, İstiklal Caddesi’nin ilk AVM’si olan ve kaçak iki katı yıkım kararına rağmen hâlâ işletilen Demirören AVM, yürüyüşün bir sonraki durağıydı. Polis, Demirören AVM’nin önünde barikat kurdu. Ancak yaklaşan kalabalığı görünce AVM’nin özel güvenliğinin de barikata katılmasını istedi. Eyleme katılanlardan “bina”ya giren olmadı. Ancak basın açıklamaları ve protestolar Emek Sineması’nın bulunduğu Yeşilçam Sokağı’na girmeden önce burada yapıldı. 

AVM’nin alt katındaki mağazalar kepenklerini kapamak durumunda kaldı. “Bina” üzerine Orhan Veli’nin “[AVM] Ne kadar güzel şey / Yolun üstündeki bina yıkıldığı zaman / Bilinmeyen bir ufuk görmek” dizelerinden oluşan pankart asıldı. Bu sırada bir grup eylemci, mağazanın kapanan kepenklerine yumurta fırlattı. 

Eylemciler daha sonra Yeşilçam Sokağı’nda müzikli protestoya devam etti. Emek için sokağa çıkan binlerce kişiye müziğiyle destek veren Direniş Ritimleri,  Mimarlar Odası’nın bugün için hazırladığı “Beyoğlu için mücadele vakti” dövizi altında, gece boyunca soğuk havayı ısıtmaya devam etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder