8 Aralık 2011 Perşembe

"Buyrun Kahveler Bizden!" (Bianet)

http://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/134622-buyrun-kahvele
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yerleşkede açılan Starbucks tarzı kafelere tepki olarak başlattıkları işgal beşinci gününü doldurdu. Bedava kahve dağıtarak işgali kırmaya çalışan işletmecinin bu hamlesine karşı eylemciler tüm İstanbul'a kahve ısmarlayacaklarını duyurdu.
İstanbul - BİA Haber Merkezi
08 Aralık 2011, Perşembe

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin 3 Aralık Salı günü başlattıkları işgal sürüyor. İçlerinde başka okullardan gelen öğrenciler ve öğretim görevlileri de var.
Bugün (8 Aralık) öğle saatlerinde Boğaziçi Yerleşkesi'ndeki eylemi izlemek için gittiğimizde kapıdaki güvenlik görevlilerince önce içeri alınmadık. Israrlı taleplerimiz Boğaziçi öğrencisi olmadığımız gerekçesiyle kale alınmadı. Güney ve Aşiyan Kapılarını zorlamalarımız da boşa çıkınca, protestocu öğrencilerden yardım alıp girebildik yerleşkeye.
İşgal alanında çoşkulu bir hava vardı. Öğrenciler kendilerine gösterilen ilgiden ve destekten memnundular.
Taleplerinin neler olduğunu sorduğumuz öğrenciler, hemen şu maddeleri sıralıyordu:
- Özelleştirilen mekanlar eski haline dönsün,
- Yerleşkelerinin markalardan kurtarılsın,
- İşletmelerin öğrenci kooperatifleri tarafından yürütülsün,
- Yemekhane yiyecekleriyle ulaşım ucuz ve kaliteli olsun.
Ve hemen herkes İstanbul Üniversitesi örneğini veriyordu. Aynı firmanın hizmet verdiği İstanbul Üniversitesi'nde yemek 75 kuruş iken Boğaziçi'nde 2.25 lira olmasına büyük bir tepki var.

Strateji savaşı

Eylem sürecinde en zorlu mücadeleyi bürokrasiye karşı vermişler. Talepleri çok açık ama bunları iletebilecekleri mericilere ulaşmakta zorluk çekiyorlar.
Rektör Prof. Dr. Kadri Özçaldıran öğrencilerin temsilci göndermesini talep ederken, öğrenciler rektörle hep birlikte görüşmek ve toplu karar alma konusunda ısrarlı davranıyor; "Rektörün bu tavrı işgal dışında bir seçenek bırakmıyor" diyorlar.
Öte yandan Starbucks, bugün (8 Aralık) itibari ile öğrenci işgalini kırmak amacıyla bedava kahve dağıtmaya başladı. Bu konuda öğrencilerle Starbucks arasında strateji savaşı var. İşletmenin bu hamlesine öğrencilerden karşı hamle geldi: "Tüm İstanbul kahve içmek için Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü'ne gelin. Starbucks'ta kahveler bizden!".

"Kampüsler öğrenciler için vardır"

Okulda dört tane kahve satan işletmenin bulunduğunu belirten öğrencilerden Arda Çiltepe, "Okulda bir çok özelleştirilmiş alan var. Bazı öğrencilerin ekonomik imkansızlığı bunlara ulaşmasını engelliyor. Bu yerleşke öğrenci alanlarıdır, öğrenciler için vardır, sermayenin işletmeleri için değil. Yönetim belli bir kitle için değil bütün öğrencileri düşünerek karar almalıdır" diyor.
Ayrıca öğretim görevlilerinin birçoğu işgale destek veriyor. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan direnişi önemsediğini söylüyor ve ekliyor "Devlet üniversitelerinde yerli yabancı hiç bir sermayenin girmesini ve reklam alınmasını istemiyoruz. Şahsen ben ve birçok arkadaşım destek amaçlı olarak derslerimizin bir bölümünde bu konuya yer veriyoruz. Şiddet içermeyen barışçıl eylemlere karşı tavır alan rektörün davranışı hoş değil." (SM/EA/HK)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder