15 Aralık 2011 Perşembe

Öğrencilerin "İşgal Gastesi" çıktı (ANF)

http://www.firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=54736

İstanbul - İşgalin dokuzuncu gününde, işgal üzerine söz söyleyenlere, çeşitli basın-yayın organlarında tartışılan sorulara cevap niteliği taşıyan 'İşgal Gastesi' işgale gelinen süreci anlatan yazıyla başlıyor.

"Neden Starbucks ya da sadece Starbucks mı?" başlıklı yazıda Starbucks varlığının rektörlük tarafından bir çeşitlilik nedeni olarak sunulmasını eleştirip "Kampüs içi eşitsizlikler saygı duyulacak bir çeşitlilik değildir" deniliyor. Starbucks çokuluslu yapısı ve yerli üreticileri nasıl da kapitalist dinamiklere dahil etmeye çalıştığını anlatan yazı şunları vurguluyor:

"Sayısız Starbucks'ın açıldığı İstanbul, topraksızlaşan köylüler ve kent yoksulları hemen yanı başımızda. Starbucks küresel açlıktan sorumlu şirketlerden zira küresel tarım/gıda ekonomisinin düzenlemesinde önemli bir yeri, önemli bir söz hakkı var."

Öğrenci kantininin yokluğunu eleştiren 'İşgal Gastesi', öğrencilerin her saatte sağlıklı ve ucuz yemeğe ulaşmak istedikleri ve kampüste katmanlaşmanın üretilmediği, sosyal ilişkilerin geliştirildiği mekanlar istediklerini yazıyor.

İşgale dair kamuoyunda tartışılan soruları yeniden sorup cevaplandıran bir yazıda ise meselenin sadece Starbucks olmadığı anlatılıyor. Öğrencilerin kampüste söz hakkının olmamasından, özgürlüğün kahve almaya indirgenmesine kadar birçok konuyu tartışan yazıda şunlar belirtiliyor:

"Burada, Hrant Dink'in katledilmesine karşı 'karanlığı sorguluyoruz' diyen, Kürt ve Türk çocuklarının kirli bir savaş uğruna öldürülmesine karşı 'kardeşlik istiyoruz' şiarını yükselten, Tuzla'da her gün iş cinayetlerinde katledilen işçilerin mücadelesine omuz vermek için yollara düşen, TEKEL işçilerinin 4/C ile köleleştirilmesine 'hayır' diyen, Safir işçileriyle dayanışmaya giden, kadına şiddete ve homofobiye karşı mücadele yürüten pek çok arkadaş var."

Yazılar arasında geçtiğimiz günlerde birçok ilde yapılan Devrimci Karargah adı altındaki operasyonda tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümü 2. sınıf öğrencisi Şeyma Özcan ile ilgili bir açıklama da bulunuyor. Tutuklanmaların gündelikleştirildiği ifade edilen yazıda AKP'nin baskı ve sindirme politkasını toplumun tüm kesimlerine yönelttiği söyleniyor. Yazı KCK operasyonlarında gözaltına alınıp tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Cihat Dursun ve Tahsin Barutçu'yu hatırlatarak Şeyma, Cihat, Tahsin ve tüm tutuklu öğrenciler için özgürlük istiyor.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri kampüste öğrenci mekanı olarak bilinen Ortakantin'in kapatılmasından sonra öğrencilerin her an rahatlıkla ulaşabilecekleri sağlıklı ve ucuz yemeğin bulunmadığını söyleyerek Güney Kampüs'te bulunan Starbucks'ı işgal etmişti. 10 gündür devam eden işgal edilen alanda öğrenciler açık dersler düzenlemiş, toplantılar yapmış, film gösterimleri gerçekleştirmişti.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder