15 Aralık 2011 Perşembe

Bir okulu işgal etmek ne demektir?

Yarın (16 Aralık) saat 17.30'da 2009 yılında Zagreb’deki Fen Edebiyat Fakültesi’nin 35 gün boyunca öğrenciler tarafından işgal edilmesi deneyimini, işgale katılan bir arkadaşın katılımıyla masaya yatırıp tartışacağız. Tüm Hırvatistan’da ses getiren eylemdeki doğrudan demokrasi deneyimi,işgalin örgütlenme ve sürdürülme biçimi bizim için de faydalı olabilir.

Bu sebepten tartışmaya katılacak arkadaşların işgal sonrasında yayınlanan "İşgalin Yemek/El Kitabı" adlı broşürü okuması çok iyi olur.  Broşüre şu linkten ulaşılabilir:


 Aynı şekilde tembeller ve hakikaten zaman bulamayanlar için 11 sayfalık seçkileri içeren bir dosyaya da şu linkten ve basılmış haline de BÜ Starbucks'tan ulaşabilirsiniz.


İşte “İşgal El Kitabı’ adlı broşürden bizi anlatan bir parça:

“Bir okulu işgal etmek ne demektir? Bir okul işgali, burjuva medyanın göstermek istediği gibi düşmanca bir el koyuş değildir. Okul işgali halihazırda okul sakinlerinin ve okulun varlık nedeni olanların (ki bu da bir kamu kurumu için halktan başka bir şey değil) –öğrencilerin, öğretmenlerin ve personelin- doğrudan eylemidir.  Bir devlet kurumunun işgali aslında karşı işgaldir. Bir yenilemedir. Uzun süredir kimilerinin refah ve ayrıcalıktaki şahsi çıkarları için alıkonulan ve çalınan bir alanın yeniden açılmasıdır. Bu yenileme ve yeniden açmanın hedefi okul alanlarının olabildiğince kullanışlı hale getirilmesi, gerçekten yaşanabilir kılınması ve okulun yaşama uygun bir yere dönüştürülmesidir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder