14 Ocak 2012 Cumartesi

"Seçimle demokrasi olmadığını Türkiye'den biliyoruz" (Etha)


"Boğaziçi Üniversitesi'nde devam eden Starbucks İşgali'ne işaret ederek "Devrimler böyle küçük eylemlerle başlar ve çatlaklar devrime dönüşür" diyen El-Mahdi, eylemin iktidar tarafından Tahrir Meydanı'nda yalıtıldığı anda demiryolu ve çelik işçilerinin grevinin eylemi asıl doğrultusuna soktuğunu ifade etti."


Mısır devriminin eylemcilerinden, öğretim görevlisi Rabab El-Mahdi, rejimin Mübarek'i kurban verdiğini ve sistemin hala sürdüğünü söyledi, "Seçim yapılarak demokratik bir ülke olunamayacağını Türkiye'den biliyoruz" dedi. El-Mahdi, devrim sürecinde katledilen biri Kıpti Hristiyan diğeri Müslüman Şeyh 2 kişiyi Uludere'deki 35 Kürt köylüsü ve Hrant Dink'e benzetti, "devletleri tarafından katledildiler" dedi.
Etkin Haber Ajansı / 13 Ocak 2012 Cuma, 16:12
İSTANBUL- Boğaziçi Üniversitesi'nde Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Sempozyumu'nun 5.'si düzenlendi. Her yıl başka bir konsept ile organize edilen panelin bu yılki konuşmacısı Arap Baharı'nda yer almış, Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Rabab El-Mahdi.
Sempozyumun açılış konuşmasını Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlilerinden Yeşim Arat yaptı. Arat, Hrant Dink davasında adaletsiz geçen 5 yılı eleştirdi. Uzun tutukluk süresi ve tutuklu gazetecilerin durumuna da değinen Arat, Hrant'ın değerlerine sahip çıkma çağrısı yaptı.
Ardından konuşan Rabab El-Mahdi, Hrant Dink'in ve Mısır devrimcilerinin yaşadıklarını bir birine benzeterek, "Bu korku duvarının aşılmasıdır" dedi.
El-Mahdi, Mısır Devrimi'nin 18 günlük Tahrir Meydanı eylemine indirgenerek altının boşaltıldığını söyledi. Devrimin dönemeçlerini anlatan El-Mahdi, verili iktidarın devrimi zaman ve mekan bakımından indirgendiğini söyledi.
El-Mahdi, Mısır devriminin Filistin'deki ikinci intifada ile başladığını ifade ederek, savaş karşıtı hareketin siyaseti doğrudan sokağa indirdiğini ve ilk defa Mübarek karşıtı sloganların duyulduğunu kaydetti.

SADECE ORTA SINIF YOKTU, YOKSULLAK ÇOĞUNLUKTAYDI

Devrimin mekansal olarak indirgenmesini de eleştiren El-Mahdi, eyleme katılanların bahsedildiği gibi sadece orta sınıf değil neoliberalizm ile mücadele ederek yaşamak zorunda bıraktığı yoksulların yüksek oranda yer aldığına dikkat çekti.
Boğaziçi Üniversitesi'nde devam eden Starbucks İşgali'ne işaret ederek "Devrimler böyle küçük eylemlerle başlar ve çatlaklar devrime dönüşür" diyen El-Mahdi, eylemin iktidar tarafından Tahrir Meydanı'nda yalıtıldığı anda demiryolu ve çelik işçilerinin grevinin eylemi asıl doğrultusuna soktuğunu ifade etti.
El-Mahdi, ayrıca eylemde neredeyse hiçbir evin ateşe verilmediğini, ateşe verilen tek şeyin polis araçları olduğunu söyledi.

SEÇİMLE DEMOKRASİ OLMADIĞINI TÜRKİYE'DEN BİLİYORUZ

Ordu yönetimini de eleştirerek rejimin Mübarek'i kurban verdiğini ve hala sistemin sürmekte olduğunu söyleyen El-Mahdi, ekledi: "Seçim yapılarak demokratik bir ülke olunamayacağını Türkiye'den biliyoruz, Ermenilere ve Kürtlere yapılanlarda olduğu gibi."

35 KÜRT KÖYLÜSÜ VE HRANT'I DEVLET KATLETTİ

Rabib El-Mahdi, devrim sürecinde katledilen biri Kıpti Hristiyan diğeri Müslüman Şeyh olan 2 kişiyi anlatarak, "Onlar da tıpkı 35 Kürt köylüsü ve Hrant Dink gibi devletleri tarafından katledildi. Onların hiçbiri tanışmadı ama hepsi kardeştir" dedi.
Rabib El-Mahdi'ye plaketini, katledilen Hrant Dink'in eşi Rakel Dink takdim etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder